Suení bylin, ovoce, zeleniny i hub se opět vrací do módy. Dokáe uchovat chu, velkou část vitamínů i minerálů, navíc suené potraviny můete jednodue skladovat i bez chlazení a tedy bez nároků na dalí energii. Suené ovoce je zdravou pochoutkou pro děti, která můe nahradit drahé a kodlivé pochoutky často vyráběné z podivných ingrediencí. Proto jsem rád přijal nabídku na otestování suičky ovoce Eta Kiara 2301.
První pohled
Spolu s přístrojem se sedmi síty (dvě z nich jsou inzerovány jako bonus, maximální počet je devět) je v balení jetě návod k pouití. Kromě spodního a středu horního dílu, ve kterém je uloen zdroj vzduchu a tepla (velmi podobný fénu), jsou vechny části z průhledného plastu, co umoňuje snadnou kontrolu stavu suení. V horním dílu je ukryt také filtr přicházejícího vzduchu, který se objeví při odstranění středního víčka. Jediným ovládacím prvkem je vypínač, kterým lze zapnout první nebo druhý stupeň výkonu. Suení můeme ovlivnit
Zdroj tepla funguje a vypadá stejně jako fén. Proud vzduchu je hnán kolem havých topných spirál. Proto je důleité udrovat čistý filtr.
i vzdáleností sít - tedy mezer mezi nimi, co lze regulovat jejich otočením o 180° při jejich pokládání na sebe.
Zkuenosti
První test směřoval hlavně k tomu, kolik místa vlastně zabírá nakrájené ovoce a jestli odpovídá čas suení v návodu. Vyzkouel jsem rozkrájet 1 kg jablek na plátky síly zhruba 5 mm (podle návodu 5 a 10 mm) a rozloil je tak, aby se plátky dotýkaly, ale nikde nepřekrývali. To plní podmínku v návodu, aby síta nebyla příli plná. Naplnil jsem sedm sít. Podle návodu se jablka suí 5 a 6 hodin na stupeň 2. Po pěti hodinovém suení, při kterém jsem naměřil 85°C uvnitř přístroje (před koncem suení), byly plátky jablek usueny opravdu do sucha. Výsledných 158 g kříal mne stálo 2,406 kWh energie. Odpařilo se tedy asi 840 g (85%) vody.
Vyzkouel jsem i větí tlouku plátků, jejich suení trvá podstatně déle, take doporučuji vyuívat slabí plátky a raději vyuít více sít.
Suit lze současně ovoce i zeleninu bez rizika přenosu chutě a vůně.
Druhý test ukáe monost maximálního vyuití vech devíti sít, které výrobce povoluje. Dvě síta je nutné sice jetě dokoupit, ale vyuití přístroje na maximum by mělo být daleko hospodárnějí.
Zkusil jsem suit různé ovoce s různým doporučeným časem suení. Od spodu jsem rovnal ovoce s nejdelím časem suení ananas, papriku, kiwi nakrájené na plátky a nakonec jablka na silnějí plátky. Celkem se na devět sít velo 2551 g ovoce. Po 5,5 hod suení stupněm jedna se hmotnost ovoce sníila na 1187 g. Poté jsem suil stupněm dvě a kadou hodinu kontroloval hmotnost. Po dalích třech hodinách byla usuená jablka a za dalí hodinu i kiwi. Usuení ananasu a papriky trvalo jetě dalí hodinu. Při suení nejprve na stupni jedna s poloviční spotřebou se i při téměř dvojnásobně silnějích plátcích jablek suení prakticky neprodrailo.
Měření teplot ukázalo jejich rozvrstvení. Ve spodních sítech, kde dráha horkého vzduchu začíná, je teplota znatelně vyí. Také v průběhu suení se teplota mění. Na začátku, kdy se odpařuje velké mnoství vody je teplota v horním sítě nízká (45°C stupeň 1). Po pětihodinovém suení a přepnutí na stupeň 2 jsem naměřil 68°C, která s postupem suení stoupala a na 91°C při vysueném ovoci.
Je to logické. Více odpařené vody odebírá z proudu horkého vzduchu více tepla. Celková hmotnost usuených plodů byla 405 g, spotřeba energie 3,7 kWh, odpařeno opět asi 85% vody.
Na začátku suení se voda jetě dobře odpařuje, proto je výhodnějí vyuít niího výkonu a teprve po vyschnutí z povrchu výkon zvýit. Při prvním suení jen plným výkonem byla spotřeba 1,522 kWh/kg kříal, ale při suení nejprve nízkým výkonem 0,914 kWh/kg kříal.
Průběh suení
Čas
Hmotnost plodů
Úbytek za hod
Stupeň
Teplota v horním sítu
00:00:00
2551 g
1
23°C
05:30:00
1187 g
272 g (průměr)
1
45°C (stupeň1)
06:30:00
869 g
318 g
2
68°C
07:30:00
643 g
226 g
2
80°C
08:30:00
493 g
150 g
2
81°C
09:30:00
424 g
69 g
2
82°C
10:30:00
405 g
19 g
2
91°C
Plátky o síle kolem 5 mm můeme klást k sobě na dotek, pokud mezi nimi zůstává prostor pro proudění vzduchu. Potraviny seschnou a vytvoří dalí prostor.
Hodnocení
Přístroj se dvěma stupni výkonu a teplotou definovanou vůči okolí, co je provedení, které odpovídá účelu. Suení probíhá poměrně rychle, bez regulace teploty uvnitř suičky termostatem. Pro choulostivé potraviny dostačuje sníení výkonu. Na povrch sít se plody nelepí, take se i dobře čistí.
Technické parametry
Suička potravin Eta Kiara 2301
Příkon udávaný; měřený poloha 2 / 1:
500 W; 477 / 268 W
Regulace:
dva stupně výkonu, bez regulace teploty
Počet sít dodávaný; maximální; plocha síta:
7; 9; 0,1 m2
Rozměry (vh), hmotnost:
360 x 230 x 310 mm; 2,58 kg
Doporučená cena:
1 496 Kč
Plusy
dvě síta zdarma
záruka na motor 3 roky
Mínusy
energeticky poměrně náročné
do maximálního počtu sít je nutné dvě přikoupit
chybí termostat
Pro časopis Inspirace EURONICS č.4 / 2013 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz